Uit het oog, maar niet uit het hart

Het verlies van Pom is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Het leven neemt soms rare wendingen zonder dat je daar invloed op hebt. Bij ons krijgen dieren dezelfde behandeling als mensen – respect, liefde en de zorg die zij verdienen. En dat houdt niet op bij leven. Ook na de dood wordt er door ons op respectvolle wijze afscheid genomen van de dieren van KFAAF. Of het nu om een hond, een kat, een koe, een varken, konijn of schaap gaat, alle dieren krijgen een waardig afscheid en worden niet door de Rendac opgehaald. Voor huisdieren is er voldoende keuze: (individueel/groeps) crematie, begraven of de Rendac. Voor landbouwdieren is er geen keuze mogelijkheid. In opdracht van de overheid worden kadavers en dierlijk restmateriaal opgehaald voor verwerking of vernietiging of herbestemming door Rendac (een destructiebedrijf) want cremeren is volgens de wet in Nederland verboden. Oftewel, Pommetje zou morgen zomaar als ingrediënt voor lippenstift in de schappen kunnen liggen. Geen haar op ons hoofd die dit laat gebeuren. Maar tja, vindt maar eens een dierencrematorium die het aandurft om een schaap, een varken of een koe te cremeren.

Na het overlijden van Pommetje hebben we stad en land afgebeld om een crematorium te vinden die Pom wilde cremeren. Uiteindelijk is het ons toch gelukt om er eentje te vinden en hebben we Pommetje daar de dag van overlijden heen gebracht. Op zijn crematiecertificaat staat ‘hond’ in plaats van schaap. Elk dier dat overlijd wordt door ons zelf naar het crematorium gebracht en in de koeling gelegd. Daarbij zorgen wij altijd dat ze op een deken van ons komen te liggen. Eentje waar het overleden dier bekend mee is. In Pom zijn geval is het een deken waar hij in huis, toen hij amper drie weken oud was, op geslapen heeft.

De dieren worden samen met deze deken individueel gecremeerd. Wij zijn bij de crematie aanwezig en begeleiden het dier de oven in en blijven erbij totdat de crematie gestart is. De as halen wij direct na de crematie op, veelal dezelfde dag nog. Het as zit dan in een tijdelijke strooibus of doos en komt op de vensterbank te staan. Elk dier krijgt zijn of haar eigen ontworpen urn. Eentje die past bij het karakter of het signalement van het dier. Pommetje krijgt zijn eigen ontworpen kristallen urn. Het zal nog enige tijd duren voordat wij de urn van Pom thuis hebben en wij het as van hem daarin kunnen plaatsen.

Het mooie van een kristallen urn is dat als het zonlicht op zijn urn schijnt, dan zie je de kleuren van de regenboog verschijnen die symbool staan voor de regenboogbrug waar Pom en zijn overleden broertjes en zusjes voortleven.

Op deze manier is Pommetje altijd bij ons, in ons hart en in onze gedachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.