Een kijkje achter de schermen bij de herplaatsing van dieren

Het is diep in de nacht en ik ben klaar wakker. Dat heb ik wel vaker als wij een drukke week hebben gehad. De afgelopen week was een bijzonder mooie en succesvolle week voor ons. Voor 4 honden die op zoek waren naar een nieuwe gouden mand is het ons gelukt om een liefdevol thuis te vinden. En met ons bedoel ik dan: ons fantastische netwerk van dierenvrienden, jullie dus, die op sociale media de herplaatsingsoproepen delen met jullie achterban. Toppertjes zijn jullie, allemaal!

Er komt veel kijken bij het herplaatsen van een dier. Maar de moeite die wij erin steken is het dubbel en dwars waard omdat wij absoluut zeker willen zijn dat de mand of stal die onze dieren krijgen, er ook eentje is met een gouden griffel. Mensen die bereidt zijn om hieraan mee te werken, daarvan weten wij dat het serieuze kandidaten zijn die helemaal voor het dier gaan.

Maar hoe gaat het dan verder, nadat er een aanvraagformulier is ingediend? Dat is een vraag die wij vaak krijgen. Aanvragen die bij ons binnenkomen worden zorgvuldig doorgenomen. Wij nemen contact op met de potentiële adoptieouders met het verzoek om een additionele vragenlijst in te vullen. Op basis van deze informatie kunnen wij snel genoeg zien of degene die interesse heeft in een dier, ook in aanmerking komt om het dier te adopteren. De dieren die wij bemiddelen hebben vaak een rugzakje. Het is belangrijk dat deze dieren bij de juiste families terechtkomen. Degene die het beste bij het dier past, wordt uitgenodigd voor een kennismaking bij het gastgezin waar het dier verblijft. Alle andere mensen houden wij op de hoogte van het verloop. Bij elke afspraak is er altijd iemand van KFAAF aanwezig, al dan niet met een honden gedragstherapeut. We nemen uitgebreid de tijd om de potentiële adoptieouders kennis te laten maken met het dier. Wij kijken naar de klik, de chemie, de reactie en lichaamstaal van het dier, hoe mensen met het dier omgaan en reageren. We trekken erop uit en tijdens de wandeling nemen we de tijd om dieper op een aantal zaken in te gaan. Wij willen graag een gevoel krijgen met wat voor soort mensen wij te maken hebben. Als alles goed gaat, dan volgt er een tweede afspraak. Bij een tweede afspraak vragen wij de mogelijke adoptieouders om hun andere huisdier(en) mee te nemen om te zien hoe het contact tussen de dieren onderling is. Als ook dat positief verloopt, dan wordt een derde afspraak gemaakt voor het ophalen van het dier. In enkele gevallen gaan wij op bezoek bij de adoptieouders om te zien hoe de thuissituatie is. Iedereen die een dier adopteert via KFAAF ontvangt een herplaatsingsovereenkomst waarin duidelijke afspraken worden gemaakt. Daarnaast kunnen adoptieouders op levenslang support rekenen zolang het dier in leven is. Mocht, ongeacht de reden, het dier weg moeten bij de adoptieouders, dan komt het dier bij ons terug. Wij staan hier garant voor. Ervaring heeft ons geleerd dat een zorgvuldige aanpak belangrijk is om te voorkomen dat de verkeerde match wordt gemaakt. Alle dieren die door ons herplaatst worden, blijven wij volgen en op Facebook geven wij hierover updates. Tenslotte zijn het jullie, onze achterban, met wie wij dit samen doen, die geld doneren en dan is het aan ons om jullie op de hoogte te houden van de avonturen van ‘onze’ diertjes.

Ontzettend bedankt namens alle dieren!